HOME           fuloprusztik@freemail.hu

Padlófűtés tervezése

Saját ház tervezésébe kezdtem és ezen belül készült el a fütésrendszer tervei.

Elsősorban kiváncsi voltam a rendszer anyagszükségletére. Egyetlen szerelőtől sem láttam ilyen kiviteli tervet, és úgy gondolom sokan esenek abba a hibába, hogy rábíznak minden a mesteremberre.
Ha rábízzuk magunkat egy mesterember szaktudására, nagyon nagy kockzatot válalunk mert minden bizalmi kérdéssé válik.
1. A mester szerzi be az anyagot.(Sosem tudjuk meg, hogy a legjobb beszerzési forrásból vásárolja-e az alapanyagot. Álltalában egy helyen vásárol és így tud árengedmény elérni.Esetleg számla nélkül vásárol ami megint árcsökkentő tényező. Az megint más kérdés, hogy ezen kedvezmények elérnek-e a megrendelőhöz)
2. Ha magunk szerezzük be az alapanyagot akkor is a mestert kérdezzük meg miből menyit vegyünk.
Ekkor kezdődik egy "ördögi kör".
Itt mindkét fél hibát követ el.
A megrendelőnek vannak elképzelései, "még ezt és ezt szertném ha lehetne", "jaj elfelejtettem de még ez is jó lenne", "a barátomnál így meg így működik", "sajnos csak enyi a keret" és a kedvenc "lehetne ilyen meg ilyen színű".És a legboszantób számomra az, hogy mindez kivitelezés közben történik. Rengeteg a logisztikai felesleges ronhangálás.
A kivitelező mester nem készít semilyen tervet.Leggyakoribb a papírfecnikre vetett bevásárlólisták tipusmegjelölés nélkül. Mester sem tévedhetetlen.Nincsnek semilyen kalkulációs számítások.

Elősször is pontos alaprajzi háztervet kell készíteni.
Ki kell jelölni a kazánház helyét.Én a kazán légterét teljesen függetlenítettem a lakótérétől. Elég sokszor halható a szén-monoxid mérgezésekről hir.
Ez a ház favázszerkezetű épület lett volna.
Elég alaposan végig kell gondolni szerintem merre menjenek a csövek, hogy ne keresztezzék egymást.
Tisztában vagyok azzal, hogy a hálószobákban nem ajánlott a palófűtésrendszer de én ezekbe a szobákba is terveztem. (Utolag elég nehézkes beépíteni és tapasztaltam, hogy számomra elég hideg a csak radiátorral felszerelt szoba padlózata. Én megkockáztatom egy kis meleget a lábamnak.)

 

 

 

 

 

 

Én úgy terveztem meg a rendszert, hogy a kazánházat a fürdőszobával határos falszakaszra kerüljön. Ez azért volt fontos számomra, hogy a fürdőszobában hideg kőburkolat van és ezt a részt melegítse a kimenő és visszatérő padlófűtéscsövek. Továbbá a fürdőkád alatt elhaladó csövek a fürdővíz melegének kihülését is késleltetik. Radiátoros fűtést nem terveztem.

 

 

 

 

 

 

Tanulószoba (49,944fm) és előszoba valamint WC (50,02fm) padlófűtéscsövei

Gyerekszoba (50,2fm)

Hálószoba (66,678fm)

Konyha (93,498fm)

Közlekedő folyosó (55,148fm)

Fürdőszoba (28,924fm)

Gardropp szoba (31,824fm)

Kazánház (9,55fm)

3D kép