HOME 3D STUDIO MAX         fuloprusztik@freemail.hu

3D Studio Dimension eszköz

Először is töltsük le az internetről a DIMaster_20080824.zip filet.

Tesztelt 3ds Max verziók 7, 8, 9, 2008 and 2009


Majd egy tömörítőprogrammal csomagoljuk ki.
Keressük meg a 3DStudió program telepítési helyét. Azon belül elsőnek az Icons mappát.(c:\Program Files\Autodesk\3DS Max 2009\ui\icons) Az icons mappa tartalmát másoljuk be ide.
Következő a MacroScript mappa.(c:\Program Files\Autodesk\3DS Max 2009\ui\macroscript) A MacroScript mappa tartalmát másoljuk be ide.
Következő a Plugins mappa.(c:\Program Files\Autodesk\3DS Max 2009\plugins) A Plugins mappa tartalmát másoljuk be ide.
Indítsuk el a 3dstudió programunkat, majd válaszuk a file menüsorból customize/customize user interface..-t.Lépjünk át a toolbars fülre.
Toolbars fülön válasszuk a category legördülő menüt és ott válasszük ki a DIMaster-t
Megjelennek a végrehajtható dimenzió méretező funkciók. Most létre kell hozni egy új toolbarcsoportot amibe berakhatjuk eszközgombokat. Kattintsunk a New gombra.
Adjunk neki nevet majd ok. Létrejön az eszközdobozunk.
Rakjuk át az vezérlő ikonokat, majd zárjuk be custumize ablakot.
Most már csak meg kell tanulnunk a méretezés fortélyait.Hozzunk létre a téglatestet. (Create/Standard Primitives/Box)
Állítsunk be méreteket a teszt kedvéért.(Modify/Parameters) Length:100 Width:50 Height:20
Hozzuk létre első méretező vonalunkat és vizsgáljuk meg milyen elemekből épül fel. A piros négyzet kereszt a méretezővonal kezdőpontját jelöli. Kijelöléskor az összes méretezővonal elemére kihat, egyszerre mozgathatjuk méretvonalunkat. Másik eleme a zöld szinű kereszt amivel a méretvonal hosszát tudjuk változtatni manuálisan. Következő elemek a méretsegédvonalak , a méretező nyilak , méretvonal, és a maga a méret.
Tegyük most helyre a méretvonalunkat.Első lépésben a piros keresztet tesgyük téglatestünk egyik sarokpontjához.Majd zöld keresztet a másik méretezendő ponthoz. Nagyitási funkcíóval pontosan sarokpontra ileszthetjük. Látható a képen,hogy nem tudtam a 100cm élhoszúságúra állított test élét jól lemérni 4 ezred lemaradt.
Pontosítani a méretvonalat úgy tudjuk, hogy kijelöljük a méretvonalat és megjelenik a módosító modify ablakon belül DIMaster Line Parameters rengeteg állítható tulajdonsággal.
DIMaster Line Parameters-ben található szinte majdnem teljesen legalúl 2 funkció ami nekük ebben a pontatlansági esetben segítségünkre lehet.Egyik a DIMaster Line Text-ben található Decimal Precision amivel a megjelenő tizedesesek számát tudjuk változtatni. Ha pl. leveszem az értéket 1-re akkor csak tizedes pontosságra kell törekednünk és könyebb a pontokra állás. Másik lehetőség ha beállítom a méretvonalam mekkora legyen pontossan, ezt a DIMaster line Constuctor-ban található hosszbeállítóval a Lenght-el tudom beállítani.

Ha már itt vagyunk a dimension ..... Parameters-eknél nézük meg milyen állítási lehetőségeket találunk itt. Kezdjük az elejéről.Egyenes méretvonalak beállítási.Első beállítási csoport a DIM Line Parameters.Itt rögtön van két parancsgomb is. Az első a GLOBAL EDIT.Ha ezt bekapcsoljuk akkor az összes méretezővonalra kihatnak a változtatások.Második parancsgom az ENABLE ANIMATION.Gondolom animáció engedélyezése, nem használom egyenlőre.Következnek a tengelypozíció választógombok x,y,z.Kicsit összevisza működik még nem tudom mikor mit csinál pontosan.Két ugyanolyan méretvonalnál másképpen működött teszteléskor.Következő 4 választógombal tükrözési műveleteket lehe végrehalytani.Drawing Parameters következik. Line Offset:méretvonal milyen messze legyen.Line Thickness:Méretvonal vastagsága. Dash Thickness: méretsegédvonal vastagságát lehet állítani.
-Következik egy legördülő menü amiből kiválasztható a Inside arrows:belső méretnyilak, Outside arrows:külső nyilak, Slashes: ferde 45'-os vonal, Rings:körök.
-Következő:Size Rel. To Line Thickness-en belül Arrow Lenght:nyíl magasság, Arrow Height:nyíl szélesség és a Dash Overshot: méretsegédvonal túllógása a nyílon túl.
-Következö:Ruller Division-on belül Show rollel divisions: vonalzóosztásvonalakat rajzol ki.Minor Spacing:kicsi vonás távolsága Major Every: nagy vonás távolsága Minor Lenght:Kicsi vonás mérete Major Lenght:Nagy vonás mérete Minor Thickness: kis vonás vonalvastagsága Major Thickness: Nagy vonás vonalvastagsága
Ebben a részben az utolsó beállítási lehetőség a Point Helper Size: az előzőekben emlitett piros keresz méretét lehet beállítani.

 

Még nincs vége a beállítási lehetőségeknek.
Text Size and Placement
Font Size: Betűméret
Horiz. Offset%: Közzéppontól elltolás
Vertical Offset: Mérettvonaltól távolság
Off-Plane Offset: ?
Assign Font Globally: ?
Acquire Font From..: ?
Custom Text
Perfix: Előtagot lehet írni.
Text: Bármilyen szöveg a szám helyett.
Surfix: Utótagot lehet írni.
Display User Unit: Felhasználó álltal beállított mértékegység használata.
Display Generic Units: ?
Decimal Precision: Decimális pontosság meghatározása
DIMaster Line Constructor
Lenght: méretvonal pontos direkt méretbeállítás
DIMaster Global Materilas
Line Color: vonalszín
Text Color: szövegszín
Mostanra bállítgattuk a nekünk megfelelő stílusokat a méretvonalunkon.
Hogy ne keljen állóandóan beállítgatni a nekünk megfelelő stílus ezért el kell mentenünk a beállításokat.

Mentés:
Keressük meg Dimension Tools eszköztárunkban a következő ikont:
Megnyílik DIMaster Utilities. Jelöljük ki a megformázott mértvonalat. A create részbe irjunk egy azonosítónevet pl. vonalbeálítás majd create. Ezután a Save Settings of Selected DIMObject..-re katt majd file elnevezése és mentés. Végre kell hajtani a szögmérőnél is és a megjegyzésvonalnál is ugyanezeket.
Ha mindennel végeztél akkor beméretezed az összes méreteznivalót majd rácatintasz a SCANE parancsgombra kattintasz és szépen megformázza az öszeset.
Végeredmény valahogy így néz ki.